Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Acer Liquid kernel sources

Επιτέλους η Acer έδωσε τα sources του kernel για το πρώτο Android κινητό με Snapdragon. Οι μάγειρες ήδη ζεσταίνουν τους φούρνους.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Apple iPad

Γιατί νομίζω ότι δε θα τα πάει καλά;

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ελληνικοί υπότιτλοι στον ενσωματωμένο media player του Nokia N900

Εμφανίστηκε το πακέτο mafw-gst-subtitles-applet το οποίο εγκαθιστά υποστήριξη υποτίτλων στον ενσωματωμένο media player του N900. Υπάρχει δυνατότητα επιλογής κωδικοποίησης και τύπου/μεγέθους γραμματοσειράς.
Επειδή ο media player του N900 χρησιμοποιεί όλες τις επιταχυντικές λειτουργίες του Ν900, απασχολεί λιγότερο την CPU και αυτό σημαίνει ότι έχουμε έναν player με υπότιτλους που δίνει περισσότερη ώρα playback για τις αγαπημένες μας ταινίες και σειρές.

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Review N900

Nokia N900 review

Το N900 προωθείται από την Nokia ως ένας υπολογιστής με οθόνη αφής και εξαιρετικές δυνατότητες επικοινωνίας. Βέβαια οι διαστάσεις του και η εξωτερική του εμφάνιση μάλλον κάνουν τον περισσότερο κόσμο να το θεωρήσει ως ένα κινητό τηλέφωνο. Ποια είναι η αλήθεια λοιπόν;


Ιστορικό

Η Nokia ξεκίνησε από το 2005 την ιστορία των MID (mobile internet devices) με το N770. Αφήνοντας το Symbian για τα κινητά της τηλέφωνα επέλεξε το Linux με τις εξαιρετικές διαδικτυακές δυνατότητες ως το λειτουργικό που θα δώσει πνοή στις νέες MID συσκευές της. Το λειτουργικό σύστημα το βάφτισε ως OS 200X (πολύ προτώτυπο θα μου πείτε) σύμφωνα με την χρονιά κυκλοφορίας των συσκευών. Ουσιαστικά ήταν μια custom έκδοση του Linux με κομμένες βιβλιοθήκες από το περιβάλλον Gnome (GTK). Το Ν770 το ακολούθησε το Ν800, Ν810 και πρόσφατα το Ν900. Στο Ν900 η ονομασία του ΛΣ άλλαξε σε Maemo 5.

Προδιαγραφές


Το Ν900 έρχεται με εξωτικές προδιαγραφές που πραγματικά δεν αφήνουν περιθώρια κριτικής:

  • ARM Cortex A8 @ 600MHz (ο επεξεργαστής που έχει και το iPhone 3GS)
  • PowerVR SGX 530 GPU με υποστήριξη Open GL ES 2.0
  • 256 MB RAM και 768MB swap
  • 32GB flash disk
  • Resistive touch screen
  • WiFi 801.11g
  • GSM, 3G, HSDPA
  • TFT 800x480
  • 5MPix Camera με auto focus και 2 LED για flash
  • VGA video call camera
  • Πληκτρολόγιο 3 γραμμών
  • FM Receiver και Transmiter
  • Accelerometer
  • Proximity & Light Sensors
  • Infrared port
  • Stereo speakers
  • microUSB port

Για την ακρίβεια αν εξαιρέσει κάποιος την οθόνη που είναι resistive και όχι capacitive (όπως είναι το trend της αγοράς) δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που να του λείπει. Για την οθόνη υπάρχουν πάντως και λόγοι που η Nokia προτίμησε resistive. Αν δουλέψει κανείς με το Ν900 θα καταλάβει ότι πολλές φορές χρειάζεται πολύ καλή ακρίβεια στην επιλογή ορισμένων στοιχείων, ακρίβεια που δεν μπορούσε να επιτευχθεί με τη χρήση του δακτύλου.

Η συσκευή εξωτερικά

Η συσκευή είναι μεγάλη σε πάχος και βάρος. Δεν είναι από αυτές που μπορείς να μεταφέρεις άνετα στην τσέπη σου το καλοκαίρι. Ποιος είπε όμως ότι ένα mini PC είναι κάτι που μεταφέρεται άνετα;
Οι διαστάσεις της είναι 110mm x 60mm x 18mm και ζυγίζει γύρω στα 180g. Εν μέρη δικαιολογούνται από το συρταρωτό πληκτρολόγιο. Πάντως η αίσθηση που δίνει στο χέρι δεν είναι άσχημη.
Η κατασκευή του Ν900 είναι πολύ ποιοτική και στιβαρή. Ο μηχανισμός εμφάνισης του πληκτρολογίου είναι επίσης ποιοτικός και σαφής.
Το πληκτρολόγιο σε αίσθηση είναι καλό αλλά υπάρχει από πλευράς μου ένσταση στην πρώτη γραμμή πλήκτρων που είναι πολύ κοντά στην οθόνη εμποδίζοντας κάποιον με χοντρά δάκτυλα να πληκτρολογήσει με ευχέρεια
Τα στερεοφωνικά ηχεία είναι δυνατά και έχουν καλή απόδοση στα μπάσα. Η πένα είναι η τυπική πλαστική πένα, τίποτα το ιδιαίτερο. Κακή εντύπωση κάνει το γεγονός ότι αν και το κουτί του Ν900 περιέχει πολλά extras, η Nokia ξέχασε να βάλει κάποια επιπλέον πένα. Το micro USB βύσμα, το οποίο θα είναι από εδώ και πέρα starndard για όλες τις κινητές συσκευές, χρησιμεύει για φόρτιση και σύνδεση με το PC.
Στο κουτί του Ν900 περιέχονται:

  • Καλώδιο micro USB για σύνδεση με υπολογιστή
  • Hands free που χρησιμεύει και για κεραία στο ραδιόφωνο
  • Καλώδιο TV out
  • Φορτιστής τοίχου
  • Μπαταρία
  • Προσαρμογέας για χρήση παλιών φορτιστών Nokia





















Σύγκριση με ένα laptop 17" και το γνωστό netbook της Asus.


























Υπό γωνία. Η στήριξη γίνεται μέσω του βοηθήματος που βρίσκεται στην περιοχή του φακού. Διακρίνεται στην επόμενη εικόνα.


Ο φακός Carl Zeiss με το διπλό led που χρησιμεύει σαν flash ή μέσω της κατάλληλης εφαρμογής σαν φακός νυκτός.


Δεξιά πλάγια. Διακρίνεται το δεξί ηχείο, το κουμπί ON/OFF, η θύρα για τα ακουστικά και το πενάκι.

Το περιβάλον εργασίας

Το περιβάλον εργασίας του Ν900 όπως προαναφέραμε είναι το Maemo 5, μια εξέλιξη των OS 200X. Βασισμένο στο Linux εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες του καταπληκτικού Cortex A8.
Η πλοήγηση στα menu δεν είναι ακριβώς ότι το πιο εύκολο και θα ξενίσει σε όσους έχουν συνηθίσει σε Android ή iPhone, αλλά γρήγορα συνηθίζεται.
Η οθόνη του Ν900 είναι χωρισμένη σε έως 4 virtual οθόνες. Σε κάθε μια από αυτές ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει shortcuts εφαρμογών, links σε website και διάφορα άλλα widgets. Δείτε παρακάτω την οθόνη του Ν900 μου.













To customization των οθονών είναι πραγματικά καλό και σου αφήνει πολλούς βαθμούς ελευθερίας ώστε να φτιάξεις το τηλέφωνο όπως το επιθυμείς.
Εφαρμογές και νέα widget μπορεί κάποιος να προσθέσει από τα repositories του Maemo είτε από το Ovi Store. Ουσιαστικά τα repositories για όσους είναι εξοικειωμένοι με το Debian, πακέτα .deb τα οποία μπορεί κάποιος να τα εγκαταστήσει και από την κονσόλα με το γνωστό apt-get install package-name. Ουσιαστικά η φύση του Ν900 ως mini PC αρχίζει να αποκαλύπτεται...
Πάνω αριστερά στην οθόνη βρίσκεται το πλήκτρο των εφαρμογών. Πατώντας το μπορείς να δεις τις διαθέσιμες εφαρμογές ή τις ανοικτές εφαρμογές (αν υπάρχουν). Δείτε λίγο ποιες εφαρμογές έγω εγκαταστήσει.
















Αρχική οθόνη εφαρμογών. Επαφές, Ovi Maps, Calendar, Setting, Clock, e-mail με υποστήριξη Exchange 2003,2007.
















Διακρίνονται PDF reader, Notes, App Manager, x-Term, Abiword (!!!) και file manager.

















Διακρίνονται Angry Birds (παιχνίδι με πολύ πλάκα - δείται και το Bounce)
cbr (comix book reader), Documents to Go, FBReader (για διάβασμα e-books)
Firefox (ναι δεν είναι λάθος), FM Radio.

















ForecaWeather, gFtp (γραφικός ftp client), GPE Filemanager,
KMPlayer (front end για τον καλύτερο video player),
OMWeather, Maemo WordPy (για άμεσες δημοσιεύσεις σε blogs),
Qik (upload live streaming video).

















Voice Recorder, Games, VLC (ναι ο γνωστός media player), XArchiver,
Xournal (handwriten notes), Zoutube.


Instant messangers, Skype, SIP, MSN και ότι άλλο φανταστείτε

Στις εφαρμογές υπάρχουν επίσης και το Skype, GTalk, instant messangers και υποστήριξη SIP που είναι όμως ενοποιημένα με τις εφαρμογές των επαφών, των μηνυμάτων και του τηλεφώνου με έναν εξαιρετικό τρόπο. Δηλώνοντας στα settings λογιαρισμό για SIP, GTalk, MSN, Skype κτλ. στις επαφές εμφανίζεται η κατάλληλη επιλογή για μήνυμα ή κλήση της επαφής μέσω αυτού το πρωτοκόλου. Δείτε πιο κάτω:
















Εισαγωγή ρυθμίσεων για IM και SIP.

















Κλήση με SIP, Skype μέσω επαφών.


















Επιλογή λογαριασμού με τον οποίο θα γίνει η κλήση από το dialpad.


















Επόμενη κλήση μέσω Skype.


















Κλήση Google talk.

Browser και internet

Το Ν900 χρησιμοποιεί δύο βασικές εφαρμογές για την περιήγηση στο internet. Η μία είναι ο ενσωματωμένος browser microB. Είναι ένας πολύ γρήγορος και βολικός browser βασισμένος στην μηχανή του webkit (Safari, Konqueror κτλ). Υποστηρίζει Flash 9.4 (αναμένεται και υποστήριξη 10.Χ). Πρακτικά με την χρήση του θα δείτε χωρίς καμία παραχώρηση τις περισσότερες σελίδες που βλέπετε και στο desktop PC σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ανοίξετε την πλήρη σελίδα του facebook (παίζει ακόμα και αρκετά από τα flash games αλλά αργά), του youtube, σελίδες με ενσωματωμένο flash περιεχόμενο κτλ. Δείτε το παρακάτω βίντεο για να πάρετε μια ιδέα.





Ο δεύτερος browser (σε Release Canditate έκδοση τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές) είναι ο firefox. Ναι, ναι, ο γνωστός σε όλους μας firefox, ο οποίος έρχεται με λίγα προς το παρόν plugins. Μεταξύ αυτών είναι η υποστήριξη flash και το weaver με το οποίο μπορείτε να συγχρονίσετε τους σελιδοδείκτες σας με τον browser του dekstop ή του laptop σας. Δείτε παρακάτω:


E-Mail client

Ο e-mail client του N900 υποστηρίζει POP, IMAP και Exchange servers. Ο editor του e-mail επιτρέπει πέρα από τη λήψη HTML μηνυμάτων και την αποστολή HTML μηνυμάτων, λειτουργικότητα που δεν την έχουν πολλοί άλλοι clients.




Άλλες εφαρμογές


KMPlayer και mplayer: Ο καλύτερος για πολλούς video player για Linux και Windows είναι εδώ. Υποστηρίζει σχεδόν τα πάντα. Θα παίξει ικανοποιητικά κάθε XVid, MP4, DivX βίντεο που θα του δώσετε και μάλιστα με υποστήριξη εξωτερικών ελληνικών υποτίτλων (srt)!!! Δείτε το βίντεο από ένα επεισόδιο του fringe.



PDF reader, Documents to Go: Για να βλέπετε τα κείμενά σας. Το Documents to Go είναι trial έκδοση 30 ημερών. Καλά θα κάνεται να αγοράσετε την έκδοση γιατί προς το παρόν είναι το μόνο που υποστηρίζει την θέαση doc, xls, xlsx, docx, pptx, ppt αρχείων. Προσεχώς αναμένεται KOffice ή ακόμα και OpenOffice. Μικρό PC είναι, μην το ξεχνάμε!


File manager: Για να βλέπετε το file system και να επεξεργάζετε αρχεία.

X-Terminal: Τα λέει όλα νομίζω.

Facebook: Πρακτικά ένα plugin με feed από τις αλλαγές κατάστασης των φίλων σας και με click σας πηγαίνει στην full έκδοση του facebook μέσω του browser.

FBReader: Για να διαβάζετε τα chm, html, txt, RTF, epub, PalmDoc, prc ηλεκτρονικά βιβλία σας.

Xournal: Πολύ καλή εφαρμογή για χειρόγραφες σημειώσεις.

Παιχνίδια: Υπάρχουν πολλά που έχουν γίνει port από το Linux. Υπάρχουν πασιέντζες, Sudoku, Mahjong, Tetris κτλ. Στο Ν900 τρέχει ακόμα και το Quake 3, Doom, Mame, ScummVM (emulator για Monkey Island, Indiana Jones κτλ). Αξιόλογα technology demo παιχνίδια είναι το Bounce και το Angry Birds.

Maps: Είναι τραγικό. Ευτυχώς περιμένουμε σύντομα το Sygic το οποίο είναι αξιόλογο κατά πως δείχνει.

Multimedia επιδόσεις

MP3

Η αναπαραγωγή γίνεται με τον ενσωματωμένο player ή με κάποιον από τους επιπλέον players που μπορεί να εγκαταστήσει κάποιος από τα repositories του Maemo. Όπως και να έχει ο στερεοφωνικός ήχος είναι δυνατός και καθαρός. Σε συνεργασία με τον πομπό FM μπορεί κάποιος να στείλει την playlist του απευθείας στο στερεοφωνικό του αυτοκινήτου του. Να σημειώσω εδώ ότι ο FM transmitter είναι απενεργοποιημένος με S/W για τα κινητά που αγοράζονται από Ελλάδα, αλλά ανοίγει εύκολα με τη χρήση του fmtx-faker.

Video

Τα περισσότερα videos DivX, XVid και MP4 θα παίξουν χωρίς κανένα πρόβλημα στο N900. Ο mplayer και ο vlc υποστηρίζουν ακόμα και mkv, αλλά δυστυχώς χωρίς γραφική επιτάχυνση, οπότε θα χάνετε καρέ. Οποιεσδήποτε ταινίες μέχρι 800x480 θα παίξουν απροβλημάτιστα χωρίς κανένα σπασίματα.

Φωτογραφίες και εγγραφή video

Το Ν900 βγάζει καλές φωτογραφίες (για κινητό πάντα). Το διπλό led χρησιμεύει σαν flash και μπορεί να βοηθήσει στις νυχτερινές λήχεις. Το Ν900 υποστηρίζει και λήψη video 640x480 με 25fps. Στην προηγούμενη έκδοση λογισμικού το video που εγγραφόνταν είχε σημαντικά προβλήματα με χάσιμο καρέ. Στην τελευταία αναβάθμιση όμως τα πράγματα βελτιώθηκαν αισθητά και η λήψη είναι απροβλημάτιστη.


Συνδεσιμότητα με PC

Το Ν900 μπορεί να συνδεθεί με το PC σε δύο καταστάσεις λειτουργίας:

  • Σαν σκληρός δίσκος με μεγάλη ταχύτητα μεταφοράς (15MB/s)
  • Σε PC suite mode, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω του Nokia studio και σαν modem

Συμπέρασματα

Τελικά το Ν900 είναι κινητό τηλέφωνο ή mini PC; Η γνώμη μου: mini PC με δυνατότητα να παίρνεις μεταξύ πολλών άλλων και τηλέφωνο. Να σας πω την αλήθεια σε ποιο κινητό τηλέφωνο μπορείς να κατεβάσεις την αγαπημένη σου σειρά από το internet, να την αποσυμπιέσεις στην μνήμη του, να βρεις υπότιτλους και να δεις το αποτέλεσμα χωρίς να παρεμβάλεις καθόλου ένα PC;

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Προσεχώς review του N900

Μείνετε συντονισμένοι...

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Νέο firmware για το Nokia N900


Κυκλοφόρησε σήμερα το νέο firmware Maemo 5/PR1.1 για το N900.
Οι διορθώσεις και νέες λειτουργίες που προσθέτει πολλές.
Λεπτομέρειες στο http://wiki.maemo.org/Maemo_5/PR1.1